Siirry pääsisältöön

Perjantai 23. marraskuuta 2018

MUAS-delegaatio Rehtorin lounas!
Tiimi neloset saimme keissiksemme järjestää rehtorille ja hänen saksalaisille vierailleen lounastilaisuuden mihin kuului alkumalja, lounas ja jälkiruoka. Tulimme kouluun jo kahdeksaksi, vaikka tilaisuus alkoi vasta klo 13. Pienin palaverin jälkeen keittiö alkoi hommiin ja samoin sali, johon itse kuuluin.
Aloitimme järjestelemällä ja kattamalla salin. Pikkuhiljaa aloimme myös valmistelemaan alkumaljaa. 
Alkumalja oli tarkoitus ensin tehdä alkohollisina, mutta viime hetkellä saimme tiedon, että asiakkaat haluavatkin kaikki alkoholittomina. Onneksi viinikaapista löytyi tarpeeksi alkoholitonta kuohuviiniä ja muuten kaikki ainekset pysyivät samoina.

Alkumalja: Hugo
 - 4 cl seljankukkamehutiivistettä
- 8 cl alkoholitonta kuohuviiniä
- 4 cl kivennäisvettä
- jäitä, limeä ja minttua

Alkumaljojen tarjoilun jälkeen vieraat ohjattiin pöytiin. Melko heti aloimme viedä heille annoksia pöytiin. Rehtorille ja hänen vieraalleen tarjoiltiin ensimmäiseksi.

Lounas:
- lohta
- dushesse perunoita
- paistettuja kasviksia
- sitruuna-voi kastiketta

Tarjoilin ensimmäistä kertaa, mutta en tiedä näkyikö se. Ruokia viedessä tarjoilujärjestys vähän petti, mutta vieraita oli onneksi vain parikymmentä, joten kukaan ei joutunut kovin kauaa ruokaansa odottamaan. Vettä kaataessa taisin kaataa ohi kerran, mutta sen vakavampaa ei kuitenkaan käynyt. 
Tarjoilimme siis annokset pöytiin, kaadoimme vettä, veimme astioita pois pöydistä ja seurasimme vierestä lounaan kulkua. 
Jälkiruoaksi oli valkosuklaa-leivos, joka oltiin koristeltu kauniisti muruilla ja mustikkapyreellä. Lounaslautasten pois viennin jälkeen tarjoilimme kahvit ja teet pöytiin sekä veimme jälkiruoat asiakkaille herkuteltaviksi. 






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tiistai 30. lokakuuta 2018

Pidimme koulussa tänään kastikkeelliset liharuoat päivän. Kasvissyöjänä päivä ei ollut minulle helppo, sillä pelkästään lihan leikkaamisen katsominen teki jo pahaa. Tiimini tehtävänä oli valmistaa possun niskaa eli kassleria. Silloin kun vielä lihaa söin oli kassler pihvi yksi lempiruoistani. Valmistus alkoi siten, että lihasta poistettiin ylimääräinen rasva veitsellä leikaten. Sitten uuniin paistumaan 150° kunnes kasslerin sisälämpötila on 85°. Kasslerin lisäksi keitimme perunat ja teimme ruskean kastikkeen. Tulevaisuudessa haluan oppia tekemään ruskean kastikkeen "mummon tyylillä" ilman ohjeita, oppien arvioimaan ainesosien määrät silmävaraisesti niin, että lopputulos on onnistunut. Tiistaina toimimme taso- ja uunitiiminä. Opin laittamaan uunin pesuohjelman käyntiin, mikä on oleellinen taito taso- ja uunitiimille. Huolehdimme myös nimemme mukaisesti kaikkien työtasojen, seinäpintojen, laatikostojen, kaappien, ovien, hyllyjen, kylmiöiden, pakastimien ja jäähdytyska...

Maanantai 26. marraskuuta 2018

Kasvisruokapäivä! Tätä päivää olin odottanut ja sen kunniaksi sainkin tehdä Beef Wellingtonin.. Olin yllättynyt, että emme voineet olla edes yhtä päivää tekemättä liharuokaa, mutta sen enempää valittamatta aloitimme Nooran kanssa työskentelyn. Lyhyesti Wellingtonin pihvi valmistetaan naudan sisäfileestä, joka kääritään voitaikinaan. Voitaikina ja liha otettiin huoneenlämpöön. Aloitimme sitomalla lihan, jotta se saisi kauniimman muodon. Ensin Sami ohjeisti, ja sitten itse perässä. Lopputuloksesta tuli mielestäni oikein hieno, vaikka se olikin ensimmäinen kertani.  Me laitoimme lihan uuniin "esipaistumaan", jotta se ehtisi valmiiksi ruoalle eikä olisi sisältä raaka.  Liha ruskistettiin pannulla rasvassa joka puolelta, jotta se saisi kauniin pinnan. Huom. myös lihan päädyt! Maustoimme lihan suolalla ja pippurilla. Täyte valmistettiin hienonnetuista herkkusienistä ja sipulista. Paistoimme seosta niin kauan, että neste oli haihtunut. Maustoimme timjamilla, suolalla ja must...

Tiistai 4. joulukuuta 2018

Fine Dining - päivä! Menu oltiin luokkalaisten kanssa itse suunniteltu. Olin lupautunut diettitiimiin varmistamaan, että kaikki erityisruokavalioiset saavat  ruokaa. Menun suunnittelussa olin mukana, mutta itse Fine Dining päivänä olin sairaana, joten en osaa tarkemmin kertoa miten päivä meni. Tiimi neljä valmisti pääruoan eli ankanrintaa, kukkakaalipyrettä, porkkanaa, sientä, punajuurisipsejä ja appelsiinikastiketta.  Alkuruokia oli kaksi: kampasimpukoita mansikkasalsalla sekä punajuuricarpacciota ja vuohenjuustomoussea. Kasvisruokavalioisille oli lisäksi tofua.    Pääruokana ankanrintaa appelsiinikastikkeessa ja kukkakaalipyrettä. Kasvisvaihtoehtona oli seitania. Jälkiruokana oli vadelmasorbettia, brownieta ja mascarponevaahtoa.