Kasvisruokapäivä!
Tätä päivää olin odottanut ja sen kunniaksi sainkin tehdä Beef Wellingtonin..
Olin yllättynyt, että emme voineet olla edes yhtä päivää tekemättä liharuokaa, mutta sen enempää valittamatta aloitimme Nooran kanssa työskentelyn.
Lyhyesti Wellingtonin pihvi valmistetaan naudan sisäfileestä, joka kääritään voitaikinaan.
Voitaikina ja liha otettiin huoneenlämpöön. Aloitimme sitomalla lihan, jotta se saisi kauniimman muodon. Ensin Sami ohjeisti, ja sitten itse perässä. Lopputuloksesta tuli mielestäni oikein hieno, vaikka se olikin ensimmäinen kertani.
Me laitoimme lihan uuniin "esipaistumaan", jotta se ehtisi valmiiksi ruoalle eikä olisi sisältä raaka. Liha ruskistettiin pannulla rasvassa joka puolelta, jotta se saisi kauniin pinnan. Huom. myös lihan päädyt! Maustoimme lihan suolalla ja pippurilla.
Täyte valmistettiin hienonnetuista herkkusienistä ja sipulista. Paistoimme seosta niin kauan, että neste oli haihtunut. Maustoimme timjamilla, suolalla ja mustapippurilla.
Sillä aikaa kun seos jäähtyi kaulimme voitaikinan, jonka jälkeen päälle tuli liha. Lihan ja voitaikinan väliin laitoimme sieni-sipuliseoksen.
Kun Noora oli onnistuneesti käärinyt lihat taikinaan, minä voitelin ne kananmunalla ja koristelin ylimääräisellä voitaikinallla.
Olin yllättynyt, että emme voineet olla edes yhtä päivää tekemättä liharuokaa, mutta sen enempää valittamatta aloitimme Nooran kanssa työskentelyn.
Lyhyesti Wellingtonin pihvi valmistetaan naudan sisäfileestä, joka kääritään voitaikinaan.
Voitaikina ja liha otettiin huoneenlämpöön. Aloitimme sitomalla lihan, jotta se saisi kauniimman muodon. Ensin Sami ohjeisti, ja sitten itse perässä. Lopputuloksesta tuli mielestäni oikein hieno, vaikka se olikin ensimmäinen kertani.
Me laitoimme lihan uuniin "esipaistumaan", jotta se ehtisi valmiiksi ruoalle eikä olisi sisältä raaka. Liha ruskistettiin pannulla rasvassa joka puolelta, jotta se saisi kauniin pinnan. Huom. myös lihan päädyt! Maustoimme lihan suolalla ja pippurilla.
Täyte valmistettiin hienonnetuista herkkusienistä ja sipulista. Paistoimme seosta niin kauan, että neste oli haihtunut. Maustoimme timjamilla, suolalla ja mustapippurilla.
Sillä aikaa kun seos jäähtyi kaulimme voitaikinan, jonka jälkeen päälle tuli liha. Lihan ja voitaikinan väliin laitoimme sieni-sipuliseoksen.
Kun Noora oli onnistuneesti käärinyt lihat taikinaan, minä voitelin ne kananmunalla ja koristelin ylimääräisellä voitaikinallla.
Minä ensimmäistä kertaa sitomassa lihaa, nyt on tekniikka hallussa.
Alhalla valmiit tuotokset kokonaisena ja leikattuna.

Muut olivat valmistaneet monenlaisia herkkuja, jotka olivat kaikki niin hyviä! Lautanen täynnä ruokaa, niin kuin näkyy. Seitania maistoin ensimmmäistä kertaa ja herkullistahan se oli. Kotiin ostin vietäväksi kormaa ja kasvispihvejä. Ruoan suhteen ehdottomasti paras päivä!
Alhalla valmiit tuotokset kokonaisena ja leikattuna.
Muut olivat valmistaneet monenlaisia herkkuja, jotka olivat kaikki niin hyviä! Lautanen täynnä ruokaa, niin kuin näkyy. Seitania maistoin ensimmmäistä kertaa ja herkullistahan se oli. Kotiin ostin vietäväksi kormaa ja kasvispihvejä. Ruoan suhteen ehdottomasti paras päivä!
Ennakkokysymykset:
1. Selitä käsitteet ja kerro esimerkein millaista ruokavaliota kyseinen henkilö noudattaa?
- Laktovegetari, lakto-ovovegetari,pescovegetari, semivegetari,vegaani, fennovegaani,elävä ravinto, fruitaristi, makrobiotiikka
2. Hyviä kasvisproteiinin lähteitä?
3. Mitä huomioitavaa on kasvisruokavalion noudattamisessa? (tuotannon näkökulma)
4. Mikä on seitan ja kuinka sitä valmistetaan ja käytetään? Kerro esimerkkejä?
5. Hyvän tofu ruoan valmistuksen kulmakivet?
6. Mitä on quorn ja mitä sen käytössä on otettava huomioon?
Vastaukset:
1. LAKTOVEGETARI syö kasvikunnan tuotteiden lisäksi myös maitotuotteita.
LAKTO-OVOVEGETAARI ruokavaliossa käytetään kasvisten ja maitovalmisteiden lisäksi kananmunaa.
PESCOVEGETAARI käyttää kasvikunnan tuotteita, maitovalmisteita, kananmunaa, kalaa.
SEMIVEGETARI välttää punaista lihaa, suosii pää-
asiallisesti kasvikunnan tuotteita mutta ei ole ehdoton eläinperäisten ruokien, kuten kananmunan, maidon, juuston, kalan tai siipikarjanlihan, suhteen.
VEGAANI on kasvisruokavalion tiukin muoto, jossa ruokavalioon ei kuulu mitään eläinperäistä.
FENNNOVEGAANI valitsee suurimmaksi osaksi vain Suomessa kasvaneita kasvikunnan tuotteita.
ELÄVÄ RAVINTO on ruokavalio, jonka noudattava nauttii vain kypsentämätöntä ja mahdollisimman vähän jalostettua ruokaa, pääasiassa hedelmiä, vihanneksia, pähkinöitä ja siemeniä.
FRUITARISTI eli hedelmien syönti tarkoittaa ruokavalion kokoamista pelkästään hedelmistä, marjoista, pähkinöistä ja palkokasveista.
MAKROBIOTIIKKA on ruokavalio, joka perustuu itämaiseen ajattelutapaan, erityisesti taolaisuuteen. Makrobiotiikan mukaan ruoka-aineissa, kuten kaikessa muussakin, vaikuttaa kaksi vastakkaista toisiaan täydentävää voimaa, yin ja yang. Passiivisempi yin on säilyttävä voima, ja positiivisempi yang on uutta luova voima. Ruokavaliolla pyritään näiden kahden voiman väliseen tasapainoon.
Aterian perustana ovat vihannekset, palkoviljat, hedelmät, marjat ja täysjyvävilja, jota pidetään ruoka-aineista kaikista täyspainoisimpana. Lihaa ei suositella, sillä se edustaa äärimmäistä yang voimaa, samoin alkoholi. Äärimmäistä yiniä edustavat tuotteita ei tulisi käyttää, kuten sokeria, trooppisia hedelmiä, perunoita, munakoisoa ja valkoista vehnäjauhoa. yin- ja yang -pitoisuutta voidaan lisätä ruoanvalmistusmenetelmillä: yang-pitoisuutta kuumentaen, kuivattaen, hapattaen, suolaten ja maustaen, yin-pitoisuutta kylmentämällä, nestettä lisäämällä, sokeroinnilla ja hiivalla.
Makrobiotiikassa pyritään nauttimaan lähiympäristössä tuotettua ja vuodenaikoihin soveltuvaa ruokaa. Pääasiallisesti makrobiottinen ruokavalio on vegetaarinen, mutta jotkut makrobioottista ruokavaliota noudattavat voivat nauttia tietyssä määrin kalaa ja lihaa.
Makrobioottisessa ruoassa käytetään jonkin verran erityistuotteita, joista tunnetuin on soijamaidosta valmistettu tofu. Muita soijapavuista valmistettuja makrobiotiikassa käytettäviä tuotteita ovat mm. miso, tempeh ja tamari.
2. Soija (soijapapu, tofu). Palkokasvit eli pavut, herneet ja linssit. Pähkinät ja siemenet. Quorn. Kvinoa. Täysjyväviljat!
3. Huomioitava, että saa tarvittavat ravintoaineet, kivennäisaineet, foolihappo, b12 yms vitamiinit.
4. Seitan on tehdään vehnäproteiinista/vehnägluteenista valmistettu lihaa muistuttava elintarvike, jota etenkin kasvissyöjät ja vegaanit käyttävät usein lihan tapaan ruoassa. Sillä on lihan kaltainen sitkeä ja kiinteä rakenne, korkea proteiinipitoisuus ja se on käsittelemättömänä lähes rasvatonta. Voidaan käyttää kastikkeessa, grillattuna, salaateissa yms.
5. Tofu pitää ensin kuivata hyvin ja maustaa. Mausteet lisätään paistamisen jälkeen. Tofu lisätään aiba kuumalle pannulle. Henk.koht. mielipide on se, että tofusta saa parhainta kun paistaa pinnan vähän rapsakaksi 😋.
6. Quorn on Fusarium venenatum -sienestä valmistetun, lihan korvikkeeksi tarkoitetun sieniproteiinivalmisteen tuotemerkki. Quornin aminohappokoostumus on lihaa heikompi: ravitsemusneuvoja Mark Gilbertin mukaan Quornia tulee syödä painoltaan noin kaksinkertainen annos esimerkiksi naudanlihaan verrattuna, jotta lihasten rakentumisen edellyttämien aminohappojen saannit annoksista vastaisivat toisiaan.
Huom. guorn sisältää kananmunaa eli ei ole vegaaani.
HOX: kysymys 1 mahdollinen tenttikysymys!
Kommentit
Lähetä kommentti